Author Topic: Pathfinder crashing during combined WDS-EDS acquisition with Probe For EPMA  (Read 48 times)

Karsten Goemann

  • Global Moderator
  • Professor
  • *****
  • Posts: 143
All,

I'm doing a lot of combined WDS-EDS point measurements in Probe For EPMA now (EDS for majors, WDS for traces...). We're getting very good and consistent major element data for the combined WD-ED acquisitions, but every now and then Pathfinder crashes during an overnight run (yesterday when acquiring point no. 90 at 1am in the morning). When I come in the next morning the Pathfinder window has closed and PfE sits there waiting with the beam still on the last position where it crashed. At least this was olivine and not a more beam sensitive material...

This is using PfE 11.9.5 and Pathfinder 1.2, Workstation Build 72, Analyzer Build 190, both running under Windows 10 on the same PC.
In addition to the ED spectra I also acquire automated BSE images for each point through Thermo. But I think this happens during spectrum acquisition, as the beam conditions I encounter the morning after are the ones for the x-ray intensities measurement, not the the BSE imaging. This is a JEOL 8530F Plus instrument.

Any suggestions how to troubleshoot this? So far it only has happened twice during long runs over night.

Many thanks,
Karsten

Probeman

  • Emeritus
  • *****
  • Posts: 1276
  • Never sleeps...
    • John Donovan
I'll let someone at Thermo respond, as I assume they'll want you to capture a log of the issue...  but this sounds more serious than a socket timeout, as I assume there was no error return from the Pathfinder software in PFE?  If PFE receives an error from Pathfinder it automatically inserts the Faraday cup and displays the error. By the way, I ran 500+ points with spectrum acquisition using Thermo Pathfinder last week:

http://probesoftware.com/smf/index.php?topic=888.msg6123#msg6123

with no issues, and I'm running spectrum acquisitions tonight, so we'll see what the morning brings, but I have to say I haven't seen this issue on my instrument, with the same Pathfinder version.

john
« Last Edit: August 01, 2017, 10:07:31 pm by Probeman »
The only stupid question is the one not asked!

Probeman

  • Emeritus
  • *****
  • Posts: 1276
  • Never sleeps...
    • John Donovan
I'll let someone at Thermo respond, as I assume they'll want you to capture a log of the issue...  but this sounds more serious than a socket timeout, as I assume there was no error return from the Pathfinder software in PFE?  If PFE receives an error from Pathfinder it automatically inserts the Faraday cup and displays the error. By the way, I ran 500+ points with spectrum acquisition using Thermo Pathfinder last week:

http://probesoftware.com/smf/index.php?topic=888.msg6123#msg6123

with no issues, and I'm running spectrum acquisitions tonight, so we'll see what the morning brings, but I have to say I haven't seen this issue on my instrument, with the same Pathfinder version.

john

Hi Karsten,
Ran two overnight runs with EDS spectrum acquisition using Thermo Pathfinder 1.2 and no problems.  I was even uploading some big files during the run.  I hope you figure out your issue soon!
john
The only stupid question is the one not asked!